A mosogatógép tisztítása és karbantartása

Hogyan tisztítsuk és tartsuk tisztán a mosogatógépet?

A mosogatógép jelentős használatnak kitett készülék, mivel naponta egy vagy több alkalommal is beindítjuk a készüléket (a háztartás méretétől függően). Ezért jó tisztítani és fertőtleníteni, eltávolítani a szennyeződéseket, a vízkőt és a rossz szagokat. Meg lehet tisztítani a mosogatógépet természetes mosószerekkel, mint például szódabikarbóna és ecet segítségével, elkerülve a mosószereket, amelyek vegyi anyagokban gazdagok és az is egészségre veszélyesek lehetnek.

Hogyan tisztítsa meg a mosogatógépet szódabikarbóna segítségével

A szódabikarbóna ajánlott mind a mosogatógép tisztításához, mind a mosogatás közben a mosogatáshoz. Valójában meghinthetjük egy maréknyi szódabikarbónával az épp aktuális mosogatásra váró edényeket, majd elkezdhetjük a szokásos programon a mosogatást. Helyezzen a mosogatógépbe 50 g szódabikarbónát, majd üresen, edények nélkül indítsa el a mosogatási programot. A szódabikarbóna zsírtalanításra, szagtalanításra és a rossz szagok megelőzésre is megfelelő. Ez a fajta “tisztító” mosás havonta egyszer ajánlott, és ha hosszabb ideig nem mosogattunk, akkor egy előmosásként is javasolt.

Mosogatógép tisztítása, karbantartása

Tisztítsa meg a mosogatógépet ecettel

Az ecet kiválóan alkalmas a mészkő eltávolítására: vegyen egy fehérbor-ecetben átitatott ruhát, vigye fel a kezelendő felületre, hagyja néhány percig hatni, majd öblítse le és szárítsa meg. Érdemes a mosogatógépet rendszeresen alaposan megtisztítani ecettel: ehhez egyszerűen öntsön bele egy liter tiszta fehérbor-ecetet a gépbe, és indítsa el üresen a programot.  Az ecet tisztító, fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkezik, és kiváló szövetséges a rossz szagok (például tojás, hal és fokhagyma) semlegesítésére.

Távolítsa el a maradékokat és a makacs szennyeződéseket a mosogatógépből

A mosogatógépben a rossz szagok néha megmaradnak, mert azok a tömítésekbe és magának a készüléknek a kis repedéseiben beragadt élelmiszermaradványokból származnak. Ha ezeket a szennyeződéseket hamar észrevesszük, általában elegendő az ecet-kezelés. Viszont ha a  maradékok leülepednek a szűrőben, a csatornába vagy a tömítésekbe, a mosogatógép tisztítása összetettebbé válik. Ezen a ponton szét kell szerelni a tömítéseket, a lefolyót, a kupakokat (például a sótartály tetejét), és kézzel kell megtisztítani a szennyeződött felületeket. A nehezen eltávolítható szennyeződések  esetén, lépjen kapcsolatba egy szakértővel, vagy próbáljon meg speciális zsírtalanító és vízkőoldó termékeket használni.

(Minden esetben olvassa el a gyártó javaslatait a tisztítószerekkel kapcsolatban)

Amire még érdemes odafigyelni

Amire mindig érdemes figyelni a mosogatógép környezetében lévő felületek miatt, hogy a mosogatási ciklus végén lehetőleg hagyja kihűlni a mosogatógépet. Próbálja ne azonnal kinyitni, mert a felszabaduló gőz a munkalapra, környező felületekre kerülve, hosszabb idő után akár tönkre is teheti azokat. Ha a mosás végén ki kell nyitni az ajtót anélkül, hogy a mosogatógép lehűlt volna, nyissa ki teljesen az ajtót, hogy ne kerüljön a gőz a szomszédos ajtók felületére vagy oldalára, vagy a munkalapra. Sok mosogatógép általában munkalap védőcsíkkal rendelkezik, ezért javasoljuk, hogy ellenőrizze, hogy Önnél van-e felszerelve.