Járható gardrób: egy sarok csak magadnak !

A környezetünk befolyással van-e a hangulatunkra? Közvetlen hatása van-e a teljesítményünkre, kreativitásunkra és érzéseinkre? A válasz igen!

A harmonikus környezet elősegíti a belső harmóniát, egy odafigyeléssel megtervezett tér pihentet, ellazít, elősegíti a kreativitást, ezáltal fokozza a termelékenységet. Következésképpen lakótereink gondozása az önmagunkról való gondoskodás egyik módja és terápiás jellege is lehet.

A gardrób nem csupán tárgyak tárolója, hanem egy olyan tér, ahol a ruhákat, kiegészítőket, cipőket rendezetten, átláthatóan helyezhetjük el.

Hányszor vesszük fel mindig ugyanazokat a dolgokat, megfeledkezve a szekrénybe temetett, vagy a fiók alján összegyűlt ruhákról ? A gardróbnak köszönhetően a ruhák gyűrődésmentesen tárolhatók, láthatók, kínálják magukat. A tágas és jól tervezett gardrób időt és stresszt takarít meg reggelenként a munkába készülődve és évszakváltáskor.

Egy gardrób ma már nem luxus ( és nem csak a hírességek engedhetik meg maguknak ) A moduláris, rugalmas és testreszabható megoldásoknak köszönhetően, lehetőség nyílik egyedi megoldások kialakítására.

Lássuk most a gardrób típusokat és néhány szempontot amelyet figyelembe kell venni a választás során.

Az első típusú szekrény, az épített gardróbszekrény, különböző szélességű modulokból álló, oldal és hátfalakkal körülhatárolt szekrény, ajtó nélkül. Számos lehetséges kombinációja létezik az anyagok, felületek és a színek tekintetében. Polcok világítással, vagy anélkül, cipőtartó polcok, nadrág-, öv-, és nyakkendőtartók, fiókok választhatók a belső rész minél személyre szabottabb kialakításához.

A második típus a falra, vagy mennyezetre szerelhető fém tartó vázakra rögzíthető szekrény elemek: itt a szerkezet kevésbé tömör, inkább könnyed és légies, körbejárható. Függőleges fémes oszlopok (akár arany színben is), különböző kiegészítőkkel felruházva (polcok, lebegő fiókok, akasztók és tárolók)

A harmadik járható gardrób típus a boiserie, vagy “paneles” gardrób, amelynél kiválasztott színű, méretű panelek adnak alapot, (mint egy falburkolat). A kiegészítők, a panelekre helyezhető tartószerkezetekekkel kerülnek a megfelelő helyükre.  Elegáns és nem terjedelmes, átlátható rendszerezést tesz lehetővé. A tartószerkezet könnyen áthelyezhető, ezáltal könnyen változtathatunk az elrendezésen, ha más kialakítást szeretnénk.

A típus kiválasztása után a berendezés következik:

Számos szép és funkcionális megoldás létezik: fogasok, fiókok, ferde polcok cipőkhöz, nadrágtartók, kihúzható polcok övek vagy ékszerek, órák tárolásához és még sok más. Kétoldalas konzolok használatával kis tárgyak tárolására alkalmas rekeszekkel, fiókokkal, polcokkal lehet felépíteni az adott tároló típust. 

Nagyon érdekes elem az Open reflex üvegszekrény: ideális kompromisszum a ruhák elrejtése illetve megjelenítése között. A ruhák és kiegészítők a por ellen is védve vannak.

Vannak olyan intelligens elemek is, amelyek elválasztóként is működhetnek, mint például a Murano szekrény. A terminál könyvespolcok hozzáadásával a szekrény oldala is tárolóként funkcionál.

Giessegi azonban más megoldásokon is gondolkodott. Olyan elemeket is megtalálhatunk  amelyek elválasztják a gardróbszekrényt a hálószobától, például toló-, csukló- vagy összecsukható ajtók, melyek “semi-transparent” üvegei többé-kevésbé átlátszóak, mégis elrejtik a mögöttük megbújó gardrób helyiséget.

Végül a legfontosabb tényező a világítás. A gardrób általában természetes fény nélküli tér, amelyben azonban elengedhetetlen a textúrák és a színárnyalatok megkülönböztetése. A Giessegi itt is számos funkcionális, diszkrét és nagyon esztétikus alternatívát talál.