A konyhai elszívó karbantartása, tisztítása

konyhai páraelszívó

” A konyhai páraelszívó rendszeres tisztítása nem csak a szennyeződések és a rossz szagok elkerülése érdekében fontos, hanem a megfelelő karbantartásnak köszönhetően élettertama is megnövelhető”

Idővel a konyhai elszívók esetében a szűrő zsírral telítődik, korlátozva ezzel a szívás hatékonyságát: ez rossz szagokat okoz, és fennáll annak veszélye, hogy a készülék tönkremegy. Tehát lássuk, hogyan lehet praktikus és hatékony megoldásokkal tisztítani a konyhai páraelszívót.

 

 

INOX külső burkolat tisztítása

 

Inox burkolatok esetén a szálcsiszolt felületet a szálak futásának irányába tisztítsa, lehetőleg puha, nem dörzsölő anyaggal, szivaccsal. Könnyebb szennyeződések esetén elég egy nedves puha anyaggal való áttörlés, erősebb szennyeződések esetén érdemes speciális, kifejezetten INOX anyagokhoz készített tisztítószer használni. Ne használjon fémgyapotot, csiszolóanyagokat és poros tisztítószereket. Teljesen kerülje a savas mosószerek, valamint a klórt vagy annak vegyületeit tartalmazó egyéb termékek használatát. Például sok gyakran használt kereskedelmi termék „nátrium-hipokloritot” vagy fehérítőt tartalmaz. Ne használja ezeket a termékeket acél elemek tisztításához, mivel ezek a kezelt felületek oxidációját okozzák.

Általános tanácsok

Először is azt tanácsoljuk, hogy minden főzési műveletnél mindig kapcsolja be az elszívót, mert a füst és a gőz hosszú távon károsíthatja a konyhabútort, a tűzhely túlzott melegsége csökkentheti a munkalapok élettartamát. A páraelszívó potenciáljának legmegfelelőbb fenntartása érdekében érdemes bekapcsolni közvetlenül a főzés megkezdése előtt, megfelelő teljesítményre állítva, hogy a légáram stabilizálódjon. A főzés befejezése után azt néhány percre bekapcsolva kell hagyni, amíg az utolsó kondenzációs maradék be nem szívódik.

Fontos továbbá az elszívó szűrőinek mosása,(ahol megengedett), és időszakonkénti cseréje. Mindig figyelmesen kövesse az utasításokat, valamint a gyártó használati és karbantartási útmutatóját. Abban az esetben, ha a páraelszívó nem szív rendesen, ellenőrizze, hogy a csövek átmérője megfelelő méretű és elrendezésű-e, vagy nincs-e részleges akadály. Fontos tudni, hogy a páraelszívó teljesítménye exponenciálisan csökken az elszívócsövek hosszával, illetve a kivezetéshez szükséges befordulások számával. 

Hogyan tisztítsuk meg a szűrőket?

Külsőleg egyszerű a takarítás , de a belső tér tisztítása nehezebb lesz, ezt a karbantartási lépést azonban rendszeresen el kell végezni, hogy az elszívó ne veszítsen a hatékonyságából.

A burkolat belsejének megtisztításához vegye le a fedelet, majd mossa le a  sarkokat és a csatlakozásokat.

A konyhai páraelszívó tisztításának legkényesebb szakasza a szűrőket érinti, mivel a szennyeződés nagy része bennük rejtőzik. Az elszívók típusa és következésképpen karbantartásuk az anyagtól függ, szintetikus, fémes vagy aktív szenes. 

  • A fém elszívók szűrőit méhsejt szerkezettel készítik, és legalább 15 naponként kell mosni kézzel vagy mosogatógépben könnyű mosással, a mosási hőfok soha ne haladja meg az 50 ° C-ot
  • A szintetikus szűrőket viszont nem lehet mosni, ezért ki kell cserélni azokat. (a szintetikus szűrőket kéthavonta kell cserélni)
  • az aktívszén-szűrőket szintén cserélni kell,  aktívszén-szűrők hosszabb élettartamúak, négy hónap után (vagy ahogyan a gyártó ajánlja) érdemes kicserélni