A főzőlapok tisztítása és karbantartása

A főzőlapok tisztítása és karbantartása egy újabb nélkülözhetetlen lépés, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni a konyhában. Valójában a konyhában lévő egyéb bútorok és készülékek mellett a főzési terület a konyha központi eleme, mivel ez az a hely ahol főzünk, az ételt készítjük, ezért az egyik olyan terület, ami a legjobban ki van téve a használatnak.

Inox főzőlap tisztítása (gáz főzőlap)

A klasszikus inox főzőlap az egyik legkedveltebb és legnépszerűbb megoldás volt a konyhában, még ma is sokan szeretik ezt a megoldást. Az inox főzőlapokat minden használat után érdemes megtisztítani szódabikarbónával és egy csepp mosószerrel megnedvesített szivacssal. Az öblítéshez használjon vizes puha szivacsot, anyagot, a végén pedig törölje szárazra. A gázégős főzőlapok esetében is vannak már nem inox, hanem üveg felületű főzőlapok. Ezek tisztítása hasonló múdon történik, mint az üvegkerámia főzőlapoké. Hacsak teheti, kerülje el aaz agresszív tisztítószereket és a súrolószivacsokat, mert idővel karcos és sérült lehet a főzőlap felülete.

A kerámia főzőlap tisztítása 

A edzett üvegből készült kerámia főzőlap nagyon könnyen tisztítható. Az ilyen típusú konyhai főzőlapok nagyon elegáns üvegfelülettel rendelkeznek, amelyet mindig szépen és fényesen szeretnénk tartani. A főzőlap tisztításához használjon nedves ruhát és speciális üvegkerámia tisztítószert (általában a szupermarketekben is megtalálhatóak), amely eltávolítja a lerakódásokat és védi a főzőlapot. Érdemes kerülni az agresszív tisztítószereket, a sütő spray-t, a zsírtalanítókat és a súrolószivacsokat, hogy ne karcolódjon, sérüljön a felület tisztítás közben.

Az indukciós főzőlap tisztítása

A legjobb, ha minden használat után megtisztítjuk a főzőlapot. Mindig használjon tiszta aljú edényeket, és soha ne húzza őket a melegítő felületen. A használat utáni tisztításhoz elegendő egy vizes puha szivacs vagy anyag (de nem súrolószivacs), mellyel törölje át a felületet és a végén kevés papírral (vagy tiszta ruhával) szárítsa meg. A zsír- és olajfoltok eltávolításához használjon enyhe tisztítószert, például mosogatószert és egy nedves szivacsot, majd óvatosan törölje le a felületről a szennyeződést. A végén nedves ruhával törölje át majd  szárítsa meg a felületet.  Makacsabb foltok esetén javasoljuk, hogy használjon speciális üvegkaparót, ecet és szódabikarbóna oldatával együtt, és hagyja néhány percig hatni.

Fontos, hogy mindig olvassuk el és kövessük a gyártó utasításait.

Fontos, hogy mindig olvassuk el és kövessük a gyártó utasításait.