Ergonómia és design

A konyhakörnyezetben kiemelt jelentősége van a méreteknek, a munkaterületek helyes megtervezésének. Az otthon szíve a konyha, amely egy igazi munkaállomás. Fontos, hogy az eszközök könnyen hozzáférhetőek legyenek, az ételek elkészítése és a takarítás a lehető legegyszerűbb legyen. Figyelembe kell venni, hogy jobb vagy bal kezes-e akinek a konyha készül, mivel ez befolyásolja a bútorok elrendezését, az ajtók nyitási irányát. Emellett alapvető ergonómiai tényező az alapok és a fali egységek magassága, mélysége, hogy a konyhát használó helyes testtartásban és kényelemben tudja végezni a konyhai teendőit.

Ergonómia a munkaterületek elhelyezésében:

A konyhában 5 funkcionális teret különíthetünk el:

  • Előkészítési terület (ahol az élelmiszert előkészítjük)
  • Főzési terület (ahol az étel fő)
  • Szerszámterület (ahol a főzőeszközöket tároljuk)
  • Kamra terület (ahol az élelmiszer tárolva van)
  • Mosási terület (ahol az ételek mosva vannak)

Ez azt jelenti, hogy a főzési zónát egymással párhuzamosan kell elhelyezni az edények előkészítésére tervezett zónával, ugyanúgy, ahogy a mosóhely sem lehet túl messze.

Ugyanígy a mosogatógépnek közel kell lennie a mosogatóhoz , valamint az edényeket könnyen hozzáférhető helyen kell tárolni.

A kamra területe, amely  tartalmazza a hűtőszekrényt, szintén elhelyezhető egy kicsit középen, de minden esetben kiegyensúlyozott helyzetben a többi munkaterületről, a belföldi tevékenység egyszerűsítése érdekében .

Az úgynevezett bejárási útvonal meghatározása segít a konyha megtervezésében. A konyhai munka nagy része a főzőlap, a mosogató és a hűtő köré csoportosul. Ha ezeket összekötjük, akkor megkapjuk azt a háromszöget, amit „munkaháromszögnek” hívunk.

Íme néhány rajz: